top of page

Te droog, te nat, onze landbouwers en stranduitbaters geven niet op!

We mopperen soms eens op het weer, maar in wezen beïnvloedt het weer onze activiteiten niet zo erg en het is al helemaal niet de bepalende factor van ons inkomen.

Dat is wel zo voor onze landbouwers.

Gewassen, groenten ... worden nu eenmaal gezaaid of geplant en hoe goed de landbouwer ze ook verzorgt, als de weergoden hem ongunstig zijn, dan mislukt zijn oogst. En een mislukte oogst betekent inkomensverlies.

Het voorbije jaar bracht ons uitzonderlijke weersomstandigheden. In het voorjaar spoelden we zowat weg, sinds juni wachten we op regen. De droogte werd daarbij zo erg dat landbouwers hun gewassen zelfs geen water meer mochten geven.

En daar sta je dan, machteloos te kijken naar je oogst die verpietert of die maar een klein deel zal opleveren van wat verwacht was.

Gelukkig worden onze landbouwers niet aan hun lot overgelaten. Met de schadecommissie zijn we in de voorbije maanden afgestapt bij onze landbouwers om de schade die ze geleden hebben in kaart te brengen. Deze schade wordt door de overheid vergoed en dat is maar goed. Ik word hierbij deskundig bijgestaan door Walter Dhondt en door de éminence grise onder de landbouwexperts Jan Vandepitte. Daarnaast hebben we bij de overheid een verzoek ingediend om deze periode als ramp te laten erkennen.


De lange zomer was dan weer een geschenk voor onze stranduitbaters, maar we herinneren ons zomers die volledig uitgeregend waren met alle gevolgen van dien voor wie zon een een blauwe lucht bepalend zijn voor stranduitbating, ijsjesverkoop of terrasjesbezoek.

Kortom, konden we zelf maar aan de knoppen draaien: op tijd wat zon, op tijd wat regen ... Chapeau voor het doorzettingsvermogen van onze landbouwers en handelaars die afhankelijk zijn van de weergoden!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Alle berichten

bottom of page